Huvudmeny
Sub navigation

eFaktura – Äkta e-fakturering

Historien om e-fakturor började i slutet av 1980-talet med EDI (Electronic Data Interchange). Tanken bakom EDI var att all hantering av dokument – inte bara fakturor – skulle skötas helt elektroniskt. D v s från dator till dator utan eller med minimal handpåläggning. Behoven skiljer sig mellan olika branscher, vilket gjorde att det idag finns många dialekter och standarder. Även om e-fakturor bara är en liten del av EDI, gäller språkförbistringen fortfarande även här.

eFaktura

Lösningen på språkförbistringen är "fakturaväxlar". När det gäller e-fakturor finns det flera standarder i Sverige. För att dessa format ska kunna prata med varandra finns idag fakturaväxlar som automatiskt översätter till andra format vid behov. Detta betyder att du inte behöver bekymra dig om vilket format mottagaren använder.

Varför har vi valt formatet BGC Invoice i ADJob? Bankgirocentralen BGC AB är den centrala aktören i Sverige vid förmedling av betalningar och betalningsinformation. Deras format BGC Invoice är utvecklat för att klara komplexa behov även hos större företag. Därför har vi valt att enbart stödja detta format för att undvika en återvändsgränd. Via fakturaväxeln stöder vi indirekt Svefaktura, Finvoice och flera andra format.

Vem vänder jag mig till för att börja e-fakturera? Du vänder dig till din bank och tecknar avtal. Sedan kompletterar du med modulen eFaktura i ADJob.

Fungerar detta på alla banker? Handelsbanken, SEB, Danske Bank fungerar enligt vår erfarenhet. Men Swedbank och Nordea har ännu ingen lösning för att ta emot bgc-filer (vad vi känner till). Om din bank inte stöder dina kunders behov, finns det möjlighet att enbart köra e-fakturorna över en annan bank. Det betyder att du inte behöver lämna din bank för att få tillgång till smidig e-fakturering.

Vilka "godkända" växlar finns det? Här finns en lista på Bankgirots godkända intermediatorer:

Lista Fakturaväxlar

Var kan jag läsa mer om eFaktura? Här finns en handbok där du hittar mer information:

Ladda ner eFaktura i ADJob

Vad kostar det? Modulen för eFaktura finns som tillägg i alla varianter av ADJob och debiteras 49:- per månad. Till detta kommer avtalet med din bank / fakturaväxel och trafikavgifterna. ADJob eFaktura finns endast för ADJob 5.0 eller senare.

eFaktura
49/mån
Per Företag
Beställ